Muay Thai


Muay Thai är helt enkelt thailändska för det som benämns thaiboxning i Sverige. Den kampsporten har sitt ursprung i den thailändska arméns närstridssystem Muay Boran. Från början var det en form av självförsvar där även vapen fick användas. Vapnen har senare uteslutits när det med tiden och utvecklingen har övergått till en ren tävlingssport.

thaiboxning

Sporten började utövas i Sverige 1977 av Krister Bergenhall som efter att ha sett sporten på plats i Thailand beslöt sig för att försöka introducera den i Sverige. År 1977 bildades sedan Järfälla Thaiboxningsklubb och samma år Svenska Thaiboxnings Förbundet.

Reglerna påminner mycket om de som gäller inom vanlig traditionell boxning när det gäller upplägget. Matcherna pågår i fem ronder gånger 3 minuter. Dock, till skillnad från vanlig boxning där endast händerna får användas tillåts inom thaiboxningen sparkar, knän, kast och i vissa länder, till exempel Thailand, Finland, Sverige och Skottland även armbågar. De enda skydd som används är tunna handskar och suspensoar.

I Sverige arrangeras de flesta tävlingarna av Svenska Muay Thai-förbundet. Här tävlar man i D-klass vilket innebär att man måste använda kampväst, benskydd, huvudskydd och tandskydd – lite som skillnaden mellan traditionell proffs- och amatörboxning.