Hapkido


Hapkido är en koreansk kampsport med rötter i den likaledes koreanska sporten Taekwondo, och japanska Jujutsu. Typiskt för hapkido är cirkelrörelserna som används både i defensivt och i offensivt syfte.

hapkido mästare

Sporten är lika gammal som buddhismen i Korea och användes först som självförsvar av munkar och högt uppsatta personer. Sporten fick senare status som Kunglig kampsport och under Koryo dynastin 918-1392 blev de skickligaste utövarna ofta inbjudna till slottet för uppvisningar. Stormästare i hapkido som hade tränat sina munkar hade också stor betydelse under det japanska invasionsförsöket Im Jin Wae Ran 1592-1598. Sporten hade sin storhetstid i Korea ända till 1392, då konfucianismen ersatte buddhismen som statsreligion.

Koreanen Yong Sool Choi som levde 1904-1986 är den person som senare väckte nytt liv i sporten. Han brukar kallas Hapkidons moderna fader. Då han återvände till ”världen” efter att ha studerat i ett kloster sedan 9 års ålder hade Korea nyligen blivit befriat från kolonialmakten Japan. Med hjälp av sina lärjungar populariserade han sporten igen under Koreakriget 1950-1953.

I Sverige finns sporten organiserad både inom Svenska Taekwondoförbundet och inom Svenska Hapkidoförbundet. Dess utveckling i landet är i sin början och en utbildning av utövare, instruktörer och organisatörer pågår för fullt.