Milad Mazdak


knytnäve boxning afghanistanMilad Mazdak kom till Sverige som flykting från Afghanistan. För två år sedan flydde han ensam krig och oroligheter i sitt land via Iran, Turkiet, Grekland och Tyskland. Då visste han ingenting om varken Sverige eller Jönköping, där han så småningom hamnade.

Boxningen är historiskt en sport som har använts till att dana ungdomar eller få dem att lämna kriminalitet, drogmissbruk och dylikt. Det är också sagt, en gång i tiden, att det är en sport för gentlemän. Man har också lockat till sig många som förlorat fotfästet av olika anledningar eller känt sig främmande eller osäkra i en främmande miljö.

Milans fall kan det sistnämnda kanske ha spelat en roll men tydligen var han redan i sitt hemland väldigt intresserad av boxning, och hade idolporträtt på väggarna hemma i sitt pojkrum av bland annat Mike Tyson. Boxningen har nu fått Milan att acklimatiserat sig till fullo i Sverige och med detta har även följt framgångar. Förra året tog han silver och i år guld i SM i 64-kilos klassen. Hans tränare Henryk Szymkowiak tros ha stor del i hans framgångar. Szymkowiak bedriver ett samarbete med Jönköpings kommun och tränar barn som kommit hit från andra länder.