Taekwondo


Taekwondo är en kampsport som ursprungligen kommer från Korea. Stilen är en vidareutveckling av den traditionella japanska karaten. Taekwando hämtar även sin inspiration från de mer traditionella koreanska kampsporterna.

  • Tae – Betyder fot
  • Kwon – Betyder hand
  • Do – Kan direkt översättas till ”väg”

Direkt översatt blir taekwondo ”foten och handens väg”.

Fokus på sparkar

Fötterna och benen är de primära kroppsdelarna som används i taekwondo. Det är mycket fokus på olika typer av höga och låga sparkar. I tävlingssammanhang är det dock inte tillåtet att sparka mot motståndarens ben. Regelsystemet tillåter enbart sparkar och slag över midjan eller bältet.

ITF – International Taekwondo Federation

ITF heter den organisation inom Taekwondon som tillåter slag mot huvudet i tävlingssammanhang. Organisationen bildades 22 mars 1966 i Korea. Grundaren hette Choi Hong Hi. Inom Taekwondokretsar brukar man referera till Choi som General Choi Hong Hi. Bakgrunden är följaktligen att taekwondo länge varit en del av närstridsträningen hos Koreas militärer.

Mönsterträning

Många av de traditionella österländska budosporterna inkluderar mönsterträning. Inom karaten heter det KATA, i taekwondo heter det TUL. Mönstren består av en rad förutbestämda rörelser. Syftet med TUL är att ge utövaren en möjlighet att träna på egen hand utan motståndare. TUL finns även med som en tävlingsgren i många turneringar. Utövaren går upp på en matta som är 12 x 12 meter. Framför mattan sitter fem stycken domare med en blå och en röd flagga. Genom att jämföra deltagarnas utförande kan domarna sätta olika poäng på varje utövare, och i slutet av varje utövares TUL höjer domaren någon av flaggorna för att signalera vem som vunnit. Om det blir oavgjort korsar domaren flaggorna.

Specialteknik

Ett annat spännande tävlingsmoment är specialteknik. Där tävlar utövarna om vem som kan sparka högst och längst. Ett moment går ut på att utövaren hoppar upp och sparkar till en platta som är fäst på 280 centimeters höjd. I ett annat skall utövaren hoppa långt och sparka till en platta. Det gäller att utövaren landar på fötterna i korrekt position, annars blir sparken inte giltig och utövaren får inga poäng.