Olika kampsporter


Kampsport är en träningsform som blivit mycket populär i Sverige de senaste åren. Idag finns 180 000 kampsportsutövare i Sverige och 70 000 av dem är kvinnor och flickor. Det är inte bara för tekniker och tävling många väljer kampsporten idag utan även för att det är en så effektiv träningsform. Kampsport är en väldigt mångsidig träningsform.

KampsportKampsport är en träningsform där olika tekniker används som brukas i närstrid. I kampsport får utövaren lära sig självförsvar och även en stor det av mental och spirituell träning. Träningen är väldigt mångsidig och det är både teknik, kondition och styrka som tränas på passen. Vill man även börja tävla i kampsport finns några former där “full kontakt” är tillåtet, att träffa motståndaren med full kraft. Andra former använder sig av “lätt- eller medelkontakt” där det endast används lättare kraft.

Kampsport är relativt billigt sport att börja med och det brukar inte krävas så mycket utrustning och dyra medlemskap som exempelvis hockeyn. Till en början brukar det i de flesta kampsporter endast behövas enklare träningskläder samt ett par bra handskar. Handskar är en del av utrustning som används i de flesta kampsporter som är bra att investera i. Genom att ha ett par egna handskar har du ett par egna som passar just dina händer och din storlek.  Ett tips är att kolla på sajten highwhey.com, där hittar du bra handskar till vettigt pris.

Här kommer en kort genomgång på några av de populärare kampsporterna idag förutom karate;

Thaiboxning

Det här är en starkt växande kampsport i Sverige. Här är det inte många olika tekniker som brukas så som i många andra kampsporter utan det är några få grundtekniker som utövas och tränas in tills de sitter som ett rinnande vatten. Här används slag, armbågar, knän sparkar och grepp. Denna kampsport är relativt hård och fysisk kampsport där det är mycket närkontakt vid match. I Sverige används hjälm, tandskydd och handskar vid match.

MMA

Här är en ännu tuffare kampsportsform där det mesta är tillåtet. I och med UFC-tävlingarna som finns har intresset för sporten ökat kraftigt och det finns idag ganska många utövare av MMA i Sverige. Denna kampsportsform är en kombination av många olika kampsporter så som kickboxning, thaiboxning, brottning och grappling. Det finns inte många regler för vad som för göras under en MMA tävling utan det mesta är tillåtet.

Kung Fu

Kung Fu, även kallad Wushu, är en kampsportsform som utövar kinesisk stridskonst. I denna form används många olika komplicerade tekniker och det är en kampsport som tar många år att lära. Sporten är väldigt vacker att beskåda och denna form är till skilland från MMA en “lätt kontakt” form där det endast är lättare kroppskontakt vid tävling. Här är det poängen som avgör vem som går vinnande ur matchen.