MMA


MMA, Mixed Martial Arts, är en relativt ny kampsport som utmanar hela kroppen på ett helt nytt sätt. 

Den här stilen blandar olika kampsporter och innebär kast, slag, sparkar och brottningstekniker. Tack vare stora internationella tävlingar som UFC (Ultimate Fighting Championship) har det blivit en sport som lockar fler än bara boxare och de allra bästa kampsportsutövarna. UFC har också sett till att allmänheten blivit mer intresserad av sporten  Man kan numera betta på de olika tävlingarna och se matcherna via pay-per-view. MMA har inte så många regler. Förr i tiden var faktiskt den enda regeln att man inte fick bitas: allt annat var tillåten. När sporten blev mer professionell insåg man dock att det behövs några regler och standarden för att det ska accepteras som en riktigt sport och inte dra till sig galet folk. Det finns därmed några regler att hålla sig vid. Du kan läsa mer om dem på mmanytt.se

Domslut

Om hela matchen går utan att en vinnaren kan utses så är det upp till domarna att utse vem som vinner. Det kan vara enhälligt- majoritet- eller oenigt beslut. Domarna har också rätt att säga att matchen är oavgjord om ingen klar vinnaren kan utses.

Submission

Man måste lyssna till sin motståndare, både med öronen och läsa av den andres kroppsspråk. Om en motståndare ligger i någons grepp och slår hårt i mattan eller på motståndaren ovanför så betyder detta att han eller hon ger upp. Man har alltid rätt att ge upp innan matchen är slut. Man kan också uttrycka det verbalt men det är vanligare att visa det med kroppen eftersom det är svårt att prata och göra sig förstådd med bettskena inne.

Knockout

Om en motståndare blir medvetslös genom en laglig spark eller slag räknas det som en knockout och matchen avslutas. Det finns också tre olika tekniska knockouts. Antingen så kan domaren avbryta då en fighter inte följer domarens uppmaningar. Ringläkaren kan också avbryta matchen: det händer ofta om en fighter får sår ovanför ögonen där blodet rinner för kraftigt och därmed försämrar fighters syn för mycket. En fighters hörna, eller tränare, kan också avbryta matchen och vara fighters röst.