Kendo


Kendo är en budoart och namnet betyder ungefär “svärdets väg”. Det är en annan japanska träningsform som oftast bara erbjuds i större städer här i Sverige men är omåttligt populärt i hemlandet.

Kendo fighterDet är en sport som liknar fäktning i och med att man använder svärd. I Kendo använder man bambusvärd som kallas shinai eller en bokken för uppvisningen av sin kata (form). Man är helt täckt i en klassisk klädsel: en jacka som kallas keikogi, vida veckade byxor som heter hakama och över det har man en skyddande rustning som inkluderar en mask, en bröstplåt, höftskydd och handskar.

I dåtidens Japan slogs man och tränade man mycket med svärd. Det var dock svårt att visa upp sina färdigheter utan att hamna i en våldsam strid eftersom man inte hade något alternativ än riktiga svärd. Men på 1600-talet öppnades en svärdskola där man tränade med handskar och bambusvärd. Detta gjorde det möjligt för eleverna att ta i på riktigt under träningarna. Eftersom svärden fortfarande kunde vara dödande utökades så småningom skydden till att inkludera höftskydd och ansiktsmask. Den nya skolan, startad av Nakanishi Chuta, blev väldigt populär. Samurajerna på den tiden tyckte antingen att det var ett bra sätt att träna upp sin förmåga eller att bara fegisar tränade med skydd och låtsassvärd.

Under den tiden var det livsviktig att vinna och vara den som överlevde. Kendo i dagens samhälle fokuserar mer på att hitta harmoni och balans fastän man är i en stressig situation och att utföra alla rörelser så vackert som möjligt. Det är den näst mest populära sporten i Japan, strax efter baseboll.